Vijesti iz zemlje

Dan odbrane Tuzle: Godišnjica jedne od ključnih bitki za odbranu Grada

Tuzla danas obilježava Dan oslobođenja. Na današnji dan 1992. godine pripadnici tuzlanske policije u naselju Brčanska Malta odbili su napad naoružanih vojnika Vojske Republike Srpske i vojnika preostalih iz bivše Jugoslovenske narodne armije, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom obilježavanja Dana odbrane Tuzle, odnosno godišnjice bitke na Brčanskoj Malti, jedne od ključnih bitki za odbranu Grada, kada su pripadnici policije i Teritorijalne odbrane Tuzla zaustavili rezerviste bivše JNA, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Kantona Jakubom Suljkanovićem, danas je položila cvijeće i odala počast poginulim braniteljima Tuzle.

Premijer i ministri su izrazili zahvalnost svim braniteljima na doprinosu kojeg su dali u odbrani Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Na ovaj je datum prije 27 godina paravojska, osnovana 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, a koja je stavljena pod komandu u Hagu osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, s komandantom Miletom Dubajićem napala tuzlansku policiju i građane.

Nekoliko dana prije 15. maja i dan poslije, kolone vojnih kamiona bez problema su napustile Tuzlu.

Komandant Dubajić je prekršio pravila kada je na sanduke sa naoružanjem i municijom različitih kalibara prilikom napuštanja grada stavio vojnike, od kojih su neki stradali prilikom sukoba s policijom.

Tokom maratonskog suđenja u Beogradu Iliji Jurišiću, pripadniku tuzlanske policije, koji se teretio da je naredio napad na vojsku prije nego su oni počeli pucati, utvrđeno je da su pripadnici vojske prvi otvorili vatru i pogodili 20 osoba, uključujući i jednu ženu, civila. Policija je na to uzvratila.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button