Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > 65 godina Katedre za turski jezik Filozofskog fakulteta: Simpozij “Istraživanje turske kulture” okupio brojne stručnjake

65 godina Katedre za turski jezik Filozofskog fakulteta: Simpozij “Istraživanje turske kulture” okupio brojne stručnjake

Simpozij okupio oko 100 učesnika prvenstveno sa Univerziteta u Sarajevu, odnosno Filozofskog fakulteta, zatim iz Nevšehira, ali i iz regiona Zagreba, Beograda, kao i mnogo učesnika sa drugih univerziteta u Turskoj, Azerbejdžanu, Litvaniji, Estoniji

 Dvodnevni Međunarodni naučni simpozij “Istraživanje turske kulture” u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Hadži Bektaš Veli iz turskog Nevšehira počeo je danas na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Simpozij, koji se održava povodom obilježavanja 65. godišnjice Katedre za turski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, okupio je oko 100 učesnika, prvenstveno sa Univerziteta u Sarajevu, odnosno Filozofskog fakulteta, zatim iz Nevšehira, ali i iz regiona Zagreba, Beograda, kao i brojne učesnike sa drugih univerziteta u Turskoj, Azerbejdžanu, Litvaniji, Estoniji.

Član Organizacionog odbora simpozijuma prof. dr. Alena Ćatović kazala je za AA da je prvi simpozij o istraživanjima turske kulture organizovan prošle godine u Nevšehiru.

“Tada je Univerzitet u Sarajevu bio partner. Mi smo učestvovali na tom simpozijumu i dogovoreno je da taj simpozij preraste u tradiciju, odnosno da svake godine bude organizovan u nekoj drugoj zemlji. Oni su preferirali da to bude BiH, odnosno Sarajevo. Jedna sretna okolnost jeste da se to poklopilo sa bitnim jubilejom, a to je 65 godina Katedre za turkologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu”, istakla je Ćatović.

Podsjetila je da je Filozofski fakultet osnovan 1950. godine i važi za jedan od najstarijih fakulteta na Univerzitetu u Sarajevu.

“Studij tadašnje Orijentalistike, danas Orijentalne filologije gdje je i Katedra za turski jezik i književnost bila je jedna od prvih studija koji su osnovani na ovom fakultetu. I mi upravo i slavimo taj jubilej 65 godina, a sa našim partnerom Univerzitetom Hadži Bektaš Veli organizovali smo i ovaj skup koji ima naziv ‘Istraživanje turske kulture’ što znači da je dosta širokog spektra, da su tu prisutna istraživanja, odnosno naučni radovi iz različitih oblasti kao što su jezik, književnost, historija, historija umjetnosti, filozofija, pedagogija, sociologija”, naglasila je Ćatović.

Jedan od učesnika je i doc. dr. Huseyin Gonek iz Turske. Podsjetio je da je prvi simpozij organizovan prošle godine u Nevšehiru. Prema njegovim riječima, prvi cilj simpozija je slaviti 65 godina od osnivanja Katedre za turski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Planiraju, kako kaže, simpozij organizovati svake godine, ali u različitim zemljama.

Gonek je kazao kako su bosanska i turska kultura bliske.  

“U bosanskoj kulturi postoji mnogo dragocjenih tragova turske kulture”, dodao je Gonek. Podsjetio je da u Gazi Husrev-begovoj biblioteci postoje ručno pisana djela iz osmanskog perioda. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com