Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Izvoz maline iz BiH povećan za 320%!

Izvoz maline iz BiH povećan za 320%!

Proizvođači malina u BiH izvezili su ove godine 122 tone svježe maline u vrijednosti od oko 740.000 KM, što je više za 320 odsto nego prethodne godine, izjavio je danas direktor Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.Na promociji rezultata izvoza svježe maline iz BiH, Marinković je rekao da ovi podaci nisu impozantni, imajući u vidu da nije riječ o velikim količinama, niti vrijednostima, ali da jesu ako se porede prethodne godine kada se u ovom obliku izvozilo veoma malo.

Prema njegovim riječima, svježa malina uglavnom je izvožena u zemlje EU – NJemačku, Sloveniju, Švedsku, kao i u Hrvatsku. U prethodnih nekoliko godina BiH se pojavila kao značajni izvoznik maline, ali dobrim dijelom u smrznutom obliku.

„U ovoj oblasti posebnu zahvalnost dugujemo našim partnerima na projektu FARMA, koji provode USAID i Sida i koji su se posebno angažovali radi edukacije poljoprivrednika kako uzgajati i plasirati proizvode“, rekao je Marinković novinarima.

On je naveo da na izvoznim tržištima cijena svježe maline raste a smrznute opada, što bi trebalo opredijeliti proizvođače za veći izvoz svježe maline, te da ova vrsta proizvodnje donosi relativno brzo vraćanje uloženih sredstava i daje mogućnost zapošljavanja ruralnog stanovništva u BiH.

Pomoćnik federalnog Ministra za poljoprivrednu politiku i međunarodnu saradnju Pejo Janjić pojasnio je da je proizvodnja maline jedna od rijetkih u kojoj BiH konkurentna i gdje se sa vrlo malim posjedima, što je karakteristika domaće poljoprivrede, može biti konkurentan u svjetskim okvirima. „Što se tiče Ministarstva i, generalno, nivoa vlasti koji učestvuju u kreiranju poljoprivredne politike, može se napraviti puno. Može se pomoći podizanje novih nasada kapitalnim ulaganjima, odnosno podrškom tim ulaganjima“, istakao je Janjić.

Prema njegovim riječima, resorno federalno ministarstvo trenutno je pred donošenjem novog programa ruralnog razvoja, u kojem je važan segment podizanje konkurantnosti, što se najviše postiže putem pomoći u investicijama.

„Postoji i drugi dio aktivnosti kojima možemo pomoći ovu proizvodnju, a to je podrška za proizvodnju po hektaru, što će biti standardno. EU traži da do 2017. godine uvedemo sistem podrške po hektaru, tako da će i proizvodnja malina biti obuhvaćena i imaće jednaku podršku po hektaru, kao i sve druge proizvodnje“, rekao je Janjić.

(akos.ba/indikator.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top