Brak i porodica

Šapućem ti kao ŽENA ŽENI: Njegova prava su tvoja nagrada!

Stalno imaj na umu njegovo pravo nad tobom:

„Čovjeku ne priliči da učini sedždu nekom čovjeku, a da priliči čovjeku da učini sedždu nekom drugom, naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu, zbog veličine njegovog prava nad njom.“ (Ahmed)

Ovu knjigu, uz neizmjernu ljubav i zahvalnost, posvećujem svim Bošnjakinjama koje su me inspirisale da je napišem, mom mužu - najvećoj podršci - i našim kćerkama uz dovu da budu sretne i uzorite supruge. Hoću da ti šapnem… ...kako da budeš nezamjenljiva supruga; Kakva trebaš biti da nikad ne poželi drugu; Kakva ne smiješ biti, a jesi; Kakva moraš biti, a često nisi ;Kakva je naša bračna realnost; Kako da rješavaš konkretne životne situacije i probleme; Kako da pravilno rasporediš listu prioriteta u svom životu; Šta kad saznaš da on pored tebe ima još jednu suprugu; Šta kad sve učiniš da ga usrećiš, a on uzvrati nezahvalnošću; Kako preživjeti razvod braka; Knjigu možete naručiti na e-mail kupiknjigu@live.com Cijena 10KM

         „Žena koja klanja njenih pet dnevnih namaza, posti mjesec ramazan, sačuva njeno stidno mjesto i poslušna je njenom mužu, ući će u Džennet na koja god vrata bude htjela.” (Ebu Neim, Sahih Miskatu Mesabih, 3254, Albani sahih)

Ummu Seleme, r.a., je rekla: “Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s: ‘Koja god žena umre, a njen muž bude zadovoljan njome, ući će u Džennet.’“ (Bilježe ga Ibn Madže, 1/595, knjiga En-Nikahu, poglavlje Hakkuz-zevdži alel-mer’eti  i El-Hakim, 4/173, knjiga El-Birru ves-siletu i rekao je: Sened je sahih.)

Kada je neka žena zapitala Poslanika, a.s., o džihadu koji ljudi imaju, a  žene ne, šta sa njima, on joj je odgovorio:

“Koju god od žena sretneš reci joj da je poslušnost mužu ravna borbi na Božijem putu, ali vas je malo koje se pokoravate svojim muževima!“

*

Dakle, pokornost muževima koja se u hadisima spominje shvatam kao život s njim u miru, pazeći da ga ne provociraš, ne opterećuješ preko njegovih mogućnosti, ne izazivaš svađu, budeš mu poslušna u onome što od tebe traži, a što je šerijatski dozvoljeno – jednostavno, pokušavati na sve načine uspostaviti harmoničan život i biti mu podrška i potpora u hajrovima koje radi.

*

Najbolji opis bliskosti među supružnicima koji sam ikada pročitala jeste ajet u kom Allah, dž.š.,  kaže:  One su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća… (El-Bekare, 187)

Allah, dž.š., zna da je ljudsko srce dinamičan organ, nekada je slabo a nekada snažno. Činjenica je da se osjećanja mogu promijeniti, pogotovo nakon izvjesnog vremena. Isto tako ljubav se može vremenom osušiti i izblijediti. To znači da bi bračna veza mogla oslabiti ukoliko nije ispravno njegovana. Bračna sreća se ne može uzeti zdravo za gotovo.

Kontinuirana ljubav zahtijeva neprekidno davanje s obje strane. Da bi drvo bračne ljubavi ostalo živo i da bi i dalje nastavilo da raste, potrebno ga je održavati, zalijevati, te hraniti njegovu zemlju.

*

Ljubav jeste preduslov za kvalitetnu vezu, ali nije garancija da će ona sama od sebe opstati, ukoliko i jedna i druga strana ne ulože energiju da unaprijede i poboljšaju svoj odnos. Kao za sve u životu, i za brak se treba boriti. On se gradi, na njemu treba stalno raditi, čak iako partneri žive skladno i bez velikih konflikata. Možda se može poštovati bez ljubavi, ali ne može se voljeti bez poštovanja.

Poštovanje u partnerstvu predstavlja katalizator svih lijepih stvari u odnosu: vjerovanja, veze, autentičnosti, ljubavi…

*

Evo jedne poučne priče:

Muž i žena su šezdeset godina braka živjeli zajedno i nijedno od njih nije krilo ništa od svog bračnog partnera. Bili su sretni, voljeli se, razgovarali, pomagali jedno drugo. Među njima nije bilo tajni.

Ali supruga (tada već starica) je čuvala sanduk na ormaru i upozoravajući više puta muža da ga ne otvara i ne pita šta je u njemu. Muž je poštovao njenu želju pa tako nije ni pokušavao saznati šta se krije u sanduku, sve do onog dana kad mu je žena jako oslabila i kad je doktor rekao da su joj dani odbrojani.

Tužan i nesretan muž je počeo razmišljati kako će ostati udovac i počevši razgledati stvari svoje žene koje je naumio sačuvati za uspomenu, pade mu pogled na sanduk. Uzeo ga je i odnio do kreveta na kom je ležala njegova bolesna žena, koja se ugledavši sanduk osmjehnula. Uplakanih očiju, gledajući svog voljenog muža, kog će uskoro napustiti, rekla je: “Sad ga možeš otvoriti!”

Muž je otvorio sanduk i našao u njemu dvije lutke od platna, igle za šivenje i 25.000 dolara, upitao je: „Zašto si čuvala ove stvari u sanduku?”

Odgovorila mu je šapatom:

„Kad sam se udala nana mi je rekla da je tajna dobrog i uspješnog braka ostavljanje svađe i prepirke i nasavjetovala me da kad se god naljutim na tebe uzmem igle i konac i sašijem lutku.“

Ovdje je skoro zaplakao, pomislivši: “Samo dvije lutke?! Znači za šezdeset godina braka samo dva puta se naljutila na mene?!”

Iako je bio tužan zato što mu je žena ležala na smrtnoj postelji osjetio se sretnim, jer je nije naljutio osim dva puta….  “Dobro,” rekao je, “saznali smo tajnu lutki, a šta je sa 25 hiljada dolara?”

Odgovorila mu je, sakrivajući suze da ga ne bi još više rastužila: “Ovo je suma koju sam skupila prodajući lutke.”

Prema jednom predanju Poslanik, s.a.v.s., kaže:

„Ko suzbije bijes, a u stanju je da ga ispolji, Allah će njegovu nutrinu ispuniti zadovoljstvom.“

*

Nemoj samopovređivati sebe izazivajući neko njegovo ponašanje za koje znaš da ti smeta i tačno možeš da predvidiš njegovu reakciju. Zato nemoj ‘čačkati’ u ono što znaš da on ne voli da ga o tome pitaš ili spominješ nešto, da te on ne bi u afektu povrijedio.

*

Najodvratnije mi je uvijek bilo kada žena ‘bocka’ muža nekom njegovom greškom, promašajem isl. Na primjer, kad on kaže: “Možda smo ove godine mogli otići na odmor, ali eto…izgleda nećemo moći.”, a ona kaže: “Da ti nisi spiskao cijelu ušteđevinu na….. mogli smo!” ili: “Da nisi troškario danas bismo mogli da…” itd. I eto ga odmah konflikt koji može imati razarajuće posljedice.

Niko ne voli da mu spominješ neke ružne stvari koje su iza njega. Bilo je i prošlo – kraj! Ne spominji jer ne možeš ništa ispraviti niti promijeniti, to je bilo i nema nazad. Možeš samo izazvati mržnju i averziju, ništa više! Hoćeš li to?!

*

Okončavanje svađe može biti najslađi trenutak u braku.

Poslanik, a.s., u svakom hadisu ženi savjetuje da bude milosna, pažljiva, prijatna i za to joj obećava ogromnu nagradu. Može li insan poželjeti više?

Odlomak iz knjige “Šapućem ti kao ŽENA ŽENI” Sara Sabri

Novi Pazar 2012.

Izdavač: Udruženje žena “Merjem” Urednik: Sanela Karišik Lektor: Belma Halilović – Spica Korektor: Edina Talić – Velagić Korica: Dženana Fetić – Kurgaš akos.ba Knjigu možete naručiti na e-mail kupiknjigu@live.com Cijena 10KM

Back to top button