Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > 30 godina od Sarajevskog procesa: Pripisivati Izetbegoviću da je želio islamsku republiku je apsurdno

30 godina od Sarajevskog procesa: Pripisivati Izetbegoviću da je želio islamsku republiku je apsurdno

Foto: Anadolija)

30 godina od Sarajevskog procesa i deset godina od smrti prvog pedsjednika BiH

Za prof.dr. Admira Mulaosmanovića, učesnika simpozija, optužnica iz 1983. je bila apsurdna, a izneseni argumenti ništavni i nehumani.

– Pripisivati Aliji Izetbegoviću da je želio posebnu islamsku republiku je apsurdno i neutemeljeno. Njegov pisani opus je izvan svake primisli o tome. To je zapravo Izetbegovićevo filozofsko razmišljanje o svijetu uopće, ali totalitarni režim ga je želio prikazati drugačije – rekao je Mulaosmanović.

Simpozij, koji će trajati dva dana, danas je otvorio Bekir Bozdag, zamjenik premijera Republike Turske, govoreći o Izetbegovićevom liku i djelu.

Naglasio je da je to bio intelektualac i mudar čovjek, s naprednim i nadasve dubokoumnim promišljanjima o muslimanima i islamu.

Na otvorenju su govorili i Sabina Berberović, kći rahmetli Alije Izetbegovića, Adnan Žiško, direktor muzeja "Alija Izetbegović" i Edhem Bakšić, predsjednik Udruženja "Mladi Muslimani".

{youtube}Z5mZ3YBOwxA{/youtube}

"Mladi Muslimani" kao sadašnjost i budućnost

Ovaj dvodnevni simpozij treba da bude ne samo podsjećanje nego i upoznavanje budućih generacija s idejama s kojima su živjeli "Mladi Muslimani" i rahmetli Alija Izetbegović, kazao je Bakšić.

– Pokušaj da se onemogući čak i sami spomen na ovu organizaciju trajao bi dugo, pa čak i danas ima onih koji propagiraju mišljenja da je njoj mjesto u samoj historiji, ali "Mladi Muslimani" nisu samo prošlost, oni su i naša sadašnjost i naša budućnost – rekao je također.

Izetbegovićeva kćerka Sabina Berberović govorila je o sudskom procesu muslimanskim intelektualcima prisjećajući se njenog oca koga je državna bezbjednost tadašnje Jugoslavije uhapsila 23. marta 1983. godine.

Evocirajući uspomene na taj period, rekla je da su ona i otac, dok je bio u zatvoru, razmijenili hiljade pisama u kojima nisu smjeli govoriti o procesu, nepravdi i lažima.

– Otac je izašao iz zatvora 25. novembra 1988. a ušao u Predjsedništvo BiH kao predsjednik 25. novembra 1990. godine – podsjetila je kći.

Za sutra, drugog dana simpozija, planiran je panel ”BiH prije i poslije Alije Izetbegovića”.

Organizatori simpozija su Udruženje ”Mladi muslimani” a suorganizatori istanbulska Općina Bagcilar i Muzej ”Alija Izetbegović”.  

agencije

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com