Vijesti iz zemlje

26. sarajevski sajam knjige: Prvi put ulaz besplatan za sve posjetioce

{youtube}pRoVAMiC5ZE{/youtube}

 

U Sarajevu će od 23. do 28. aprila biti održan 26. međunarodni sajam knjiga pod motom “Riječ-knjiga-univerzum”.

Sajam će biti otvoren na Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ulaz za posjetioce će biti besplatan.

Direktor Centra Skenderija, Hajriz Bećirević, rekao je danas na pres-konferenciji da je ovaj sajam postao brend i sinonim uspješne organizacije i da su posebno ponosni na njega. 

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH, Ibrahim Spahić, je istaknuo da postoji povezanost između izdavača, autora i knjižarstva te dodao da ga raduje da su izdavači pokazali povjerenje u ovaj projekt. 

“Riječ je nešto što nas više ne drži, potpisuje se mnogo ugovora, ali se to ipak ne drži. I univerzum je nestabilan. Cilj nam je da vratimo povjerenje u riječi i povjerenje u knjige i da bh. univerzum preko Bosanske kuće dobije novi smisao. Ovaj sajam je bio veliki izazov za izdavače i oni su, bez obzira na umanjenje troškova od 30 posto i bez obzira na besplatan ulaz, napravili najveću stvar, pokazali su povjerenje u ovaj projekt”, izjavio je Spahić.

Ajdin Šahinpašić, direktor TDK Šahinpašić, koji je organizator ovog sajma, naglasio je da će sajam biti zvaničan i svečan, kako je publika i navikla.

On je naveo da su prethodne dvije godine imali teškoća i “malo lutali” kad je riječ o sajamskom prostoru zbog urušavanja krova Skenderije te da će se ove godine Sajam knjige održavati samo u dvorani “Mirza Delibašić”

Osim promocija u Bosanskoj kući kao centralnom mjestu Sajma, kako je rekao Spahić, promocije će biti održavane i van sajamskih prostora. 

“Promocije će biti održavane u knjižarama, na ulici, u tramvajima i trolejbusima”, rekao je Spahić.

Sajam knjige otvorit će književnik Ivan Kordić. 

Kao i prethodnih godina Sajam će pratiti i prateće manifestacije  između ostalih Susret bibliotekara, izložbu posvećenu književniciHerthi Muller.

 

Povezani članci

Back to top button