Vijesti iz zemlje

25. godišnjica masakra na Trgu ZAVNOBiH-a: Sjećanje na učiteljicu Fatimu i njene učenike

Navršila se još jedna tužna godišnjica otkako su na svirep način, zločinačkom granatom ispaljenom sa agresorskih položaja iz pravca Nedžarića ubijeni heroina, učiteljica Fatima Gunić i njeni učenici  Vedad Mujkanović, Adis Mujalo i Feđa Salkić.

Škola na Alipašinom Polju, koja nosi učiteljicino ime 25 godina čuva uspomenu i sjećanje na učiteljicu i učenike koji su ubijeni zločinačkom minobacačkom granatom 9. novembra 1993. godine u improviziranoj učionici gdje se održavao čas bosanskog jezika. Tog kobnog dana teže i lakše su ranjena još 23 učenika.

I ove godine organizovan je niz aktivnosti kako bi se dostojanstveno obilježili Dani sjećanja i  godišnjica jednog od najtužnijih dana protekloga rata, a centralna manifestacija „Skriveni od zaborava“ održana je na Trgu ZAVNOBiH-a, gdje je položeno cvijeće i odata počast učiteljici njenim učenicima.

„Prošlo je 25 godina, ali naša učiteljica Fatima Gunić i učenici Vedad Mujkanović, Adis Mujalo i Feđa Salkić nisu zaboravljeni, oni žive zajedno sa nama. U školi je otvorena spomen soba, tako da sve generacije imaju priliku da upoznaju i učiteljicu i učenike i da se upoznaju sa onim što se desilo tog kobnog dana kada su na času bosanskog jezika izgubili život. Njihov je jedini grijeh bio što su bili na času bosanskog jezika i izučavali nastavnu jedinicu Zlatna kantica koja upravo govori o ljubavi i jedinstvu“, rekao je Hajrudin Ćuprija, direktor OŠ “Fatima Gunić”.

Među brojnim zvaničnicima, građanima i učenicima Danu sjećanja na učiteljicu i njene učenike prisustvovali su roditelji, rodbina i prijatelji ubijene djece i njihove učiteljice.

Roditeljska bol iz godine u godinu sve je veća, detonacija granate koja je ispaljena na improvizovani punkt škole zauvijek će odjekivati u njihovoj glavi. Teško je pričati o tome danu, uzdasi i suze govore sve, kaže Ramiz Holjan, potpredsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

„Heroina, učiteljica Fatima Gunić je tokom rata neustrašivo odlazila od punkta do punkta kako bi djecu zabavila, naučila, udaljila bar na čas njihove misli od ratnih strahota. Tako je bilo i tog tužnog dana prije 25 godina. Dok su govorili o ljubavi, sreći, jedinstvu zločinac je ispalio granatu i ubio našu heroinu Fatimu Gunić i njena tri učenika. Nažalost, zločini su se dešavali u cijelom gradu i BiH. Svi roditelji koji su doživjeli gubitak djeteta nose istu bol i ranu. Ova rana se ne može ni liječiti niti zaliječiti, ali najteže je što se rane povrjeđuju neistinama. Ne želimo osvetu, mi želimo samo istinu i pravdu. Krajnje je vrijeme da pravosudne institucije počnu raditi i da zločinci, ma kako se oni zvali, odgovaraju za počinjena djela“, kazao je Holjan.

Tokom obilježavanja Dana sjećanja na Fatimu Gunić i njene učenike, oko 300 učenika imalo je priliku da posjeti spomen sobu i da se upozna zbog čega se organizuje ova manifestacija.

Povezani članci

Back to top button