Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > 23 godine od rušenja: Ferhat-pašina džamija u Banjaluci danas zvanično otvara vrata

23 godine od rušenja: Ferhat-pašina džamija u Banjaluci danas zvanično otvara vrata

Svečanim presijecanjem vrpce, Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci i zvanično je otvorena.

Vrpcu su zajedno presjekli predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, turski premijer Ahmet Davutoglu, Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mehmet Gormez, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i muftija banjalučki Osman efendija Kozlić, javlja agencija Anadolija.

Time je „banjalučki biser“ i simbol grada na Vrbasu i zvanično ponovo otvorio vrata svim vjernicima.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Ferhadije, nakon 15 godina od početka obnove i 23 od rušenja 7. maja 1993. godine, prisustvovalo je više od 5.000 vjernika i veliki broj zvanica. Tokom programa svečanog otvorenja, prisutnima su se s porukama mira i obnove suživota između pripadnika različitih religija obratili Izetbegović, Davutoglu, Kavazović, Gormez i Kozlić, zatim predstavnici vjerskih zajednica u BiH, katoličke i pravoslavne crkve i jevrejske zajednice.

U vjerskom dijelu programa nastupili su učači Kur'ana iz Turske i BiH, a izvedeno je i nekoliko ilahija koje je izveo hor Gazi-husrev begove medrese. Pred sami čin presijecanja vrpce, dovu je proučio Mustafa efendija Cerić, bivši reisu-l-ulema IZ u BiH. Nakon presjecanja vrpce, u Ferhadiji je klanjan podne-namaz.

Svečana ceremonija otvorenja banjalučke džamije je uz velike mjere osiguranja protekla dostojanstveno i u najboljem redu.

Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top