Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > 21. godišnjica genocida u Srebrenici: U Visokom konvoj tuge spreman za polazak ka Potočarima

21. godišnjica genocida u Srebrenici: U Visokom konvoj tuge spreman za polazak ka Potočarima

Kolone tuge koja će danas s tabutima 127 žrtava srebreničkog genocida krenuti put Potočara, gdje će u ponedjeljak u Memorijalnom centru biti obavljena dženaza, spremna je za polazak iz Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko, javlja Anadolu Agency (AA).

Po 14. put posmrtni ostaci žrtava srebreničkog genocida krenuće iz Visokog za Potočare. Tabuti 127 žrtava, koje su identifikovane, spremni su za kolektivnu dženazu 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima. Najviše žrtava je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Među njima se nalazi 12 maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine u Potočarima je 14-godišnji Avdija (Emin) Memić. On će biti ukopan zajedno sa svojim amidžom Abdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva imala je u trenutku smrti 77 godina. Posmrtni ostaci su pronađeni uglavnom u sekundarnim masovnim grobnicama.

Konvoj kamiona s tabutima zaustaviće se u centru Visokog kod Trga žrtava genocida u Srebrenici. Zatim će doći u Sarajevo gdje će se, kao i svake godine, zaustaviti ispred zgrade Predsjedništva BiH, kako bi građani bh. prijestonice odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Potom će nastaviti put prema Potočarima.

Dosad je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.377 žrtava genocida. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja VRS, ubijeno je više od osam hiljada ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka. Genocid u Srebrenici je najveći masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top