Vijesti iz zemlje

2016. godina – godina zapošljavanja u Kantonu Sarajevo

JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” tokom ove godine provodila je aktivnosti iz Programa rada Službe koje su bile usmjerene na povećanje zaposlenosti i smanjenje stope nezaposlenosti,te na obezbjeđenje materijalno-socijalne sigurnosti osoba za vrijeme privremene nezaposlenosti rekao je direktor Službe za zapošljavanje KS Igor Kamočaji na konferenciji za novinare u Sarajevu.

 

“Naše podsticajne mjere zapošljavanja – aktivna politiku zapošljavanja bih posebno istakao, za koje je Služba u 2015. godini izdvojila 9.291.624 KM za zapošljavanje 1.446 osoba , a riječ je o Programu sufinasiranja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme; Programu javnih radova, Programu sufinansiranja samozapošljavanja Programu obuke, prekvalifilacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca “, istakao je Kamočaji.

Kako je kazao Kamočaji, osim ovih programa Služba je u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje za područje Kantona Sarajevo realizovala još pet programa.

Služba je i u 2015. godini nastavila sa reformama i pored oglednog biro Novo Sarajevo, otvorila još tri: Centar, Hadžići, Ilijaš.
U toku izlaganja direktor Kamočaji se osvrnuo i na saradnju sa drugim institucijama.

“Potpisali smo Sporazum o međusobnoj saradnji Službe i Sarajevske regionalne razvojne agencije – SERDA d.o.o. s ciljem zajedničkog planiranja aktivnosti i saradnje u procesu definiranja projekata i izrade aplikacija na odgovarajuće fondove Evropske unije, a u cilju smanjenja stope nezaposlenosti, ali i potpisnicima 20 pojedinačnih ugovara start -up programa za 2015. godinu. Cilj Sporazuma je mentoring program koji sprovodi Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u saradnji sa Vladom Japana”, istakao je Kamočaji dodajući da je početkom godine redizajnirana web stranica putem koje su ponudili besplatnu registraciju i besplatno oglašavanje konkursa.

Prema podacima Kamočaija u Kantonu Sarajevo u decembru ove godine na evidenciji Službe za zapošljavanje registrovano je 72.545 nezaposlenih osoba osoba, što je za 1.130 ili 1,58 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Prema stepenu stručnog obrazovanja u ukupnom broju nezaposlenih najviše je osoba sa SSS (31,14 posto), NKV radnici (29,99 posto) i KV radnici (26,87 posto). U ukupnom broju evidentiranih nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo stručnih osoba je 72,01 posto”, kazao je Kamočaji.
Na evidenciji nezaposlenih najviše je prijavljenih prodavača – 3.890, 3.584 maturanta gimnazije, 2.222 ekonomska tehničara, 2.015 NKV radnika, 1.848 mašinska tehničara, 1.126 vozača motornih vozila, 1.206 diplomiranih ekonomista, 845 pravnika, 530 socijalnih radnika, 426 politolga i 353 novinara.

Najtraženija zanimanja tokom godine su bila diplomirani ekonomist, diplomirani pravnik , te profesor razredne nastave i fizičke i zdravstvene kulture , dok su deficitarana zanimanja, odnosno najmanje zastupljena na evidenciji nezaposlenih dipl. ing računarske elektronike, dipl. agronom stočarstva , dr medicine/specijalisti: intemista, dermatolog/venolog ,radiolog , dipl. dramaturg i dipl. dizajner interijera.

Na evidenciju Službe prosječno mjesečno prijavi se 1.926 osoba, što je za 515 osoba ili 2,75 posto više u odnosu na prošlu godinu, zdravstveno osiguranje je prosječno mjesečno koristilo 53.888 osoba – nosilaca osiguranja, odnosno 75 posto od ukupnog broja nezaposlenih i 24.676 članova domaćinstva, što je za 1.327 osoba više u odnosu na 2014. godinu.

U ovoj godini Služba je posredovala u zapošljavanju i zaposlila 14.053 osobe i to: VSS-3.724, VŠS-217, SSS-5.104, NSS-9, VKV-55, KV-3.742, PKV-11 i 1.186 NKV radnika radnika.

“Sljedeća godina biće u znaku Programa rada i finansijskog plana za 2016. godinu., a posebno bih istakao naš prijedlog Programa za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo za 2016. godine za koji smo Financijskim planom planirali utrošiti 6.548.854 KM za zapošljavanje 2.270 osoba. Pojedinačne podsticajne mjere koje će se realizirati u 2016. godini su Program javnih radova; Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca, Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba, Program sufinansiranja zapošljavanja ‘Zlatna značka’; Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme; Program sufinansiranja zapošljavanja ‘300+'”, kazao je Kamočaji, dodavši da će Služba realizovati i Programe federalnog Zavoda za zapošljavanje za koje je Vlada Federacije BiH izdvojila 50 miliona KM.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button