Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > 20 godina mreže bh. žena u Norveškoj

20 godina mreže bh. žena u Norveškoj

Dana  6. aprila u Oslu održana je svečanost u povodu obilježavanja 20 godina od osnivanja mreže bosanskohercegovačkih žena u Norveškoj. Manifestaciji su prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u kraljevini Norveškoj Nedim Makarević, ali i brojne druge zvanice i gosti.

Snaga bh. žene

Na samom početku, prisutne je pozdravila predsjednica Nett BK Djana Mrzić, i podsjetila na temeljne odrednice mreže žena.  Naime,  Nett BK je osnovana 1998. godine, a snaga u ženi je njihov podstrek da ustraju u borbi za zajednički cilj, afirmaciju žene i ugled Bosne i Hercegovine. Nett BK je bio pokretač brojnih manfestacija, među kojima se posebno ističu manifestacija u povodu sjećanja na genocid u Srebrenici i brojne humanitarne akije. Također, u okviru ove mreže, zabilježeni su i projekti poput Male škole bosanskog jezika, a u cilju očuvanja identiteta. Zatim, upriličeni su brojni korisni  susreti i predavanja iz raznih oblasti. U želji da se sačuva i pokaže kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine, Nett BK je pokretač i osnivač prve ženske grupe ”Sevdah”, koja djeluje od 2006. godine, a koja je svojom igrom i pjesmom učestvovala u skoro svim kulturnim manifestacijama prilikom obilježavanja značajnih datuma iz historije Bosne i Hercegovine, širom Norveške.

Predsjednica je dalje navela kako je osnovan i Mali teatar, u kome su žene pokazale istinska glumačka umijeća. Vrijedne članice su tokom godina ostvarile i brojne saradnje sa organizacijama žena u Norveškoj, Skandinaviji ali i matici Bosni i Hercegovini, a zatim i sa bosanskohercegovačkim organizacijama u Norveškoj „Sa svim kompetencijama, iskutstvom i znanjem, svim vrlinama koje naša žena posjeduje, mogu odgovorno tvrditi da uspjeh ne može izostati. Kada kažem kvalitet mislim na sve naše članove, na naše majke, sestre, kćeri, naravno i unuke, na sve nase učenice, domaćice i službenice, umjetnice, pisce, političare. Uz tako široku lepezu kvaliteta i našu zajedničku saradnju, možemo uraditi puno za dobro svih nas, za afirmaciju bosanskohercegovačke žene u drustvu, za budućnost naše djece, za ugled domovine naše Bosne i Hercegovine“ – zaključila je predsjednica.

Prisutnima se obratio i ambasador Makarević, izrazivši svoje zadovoljstvo i sreću što je dijelom ove lijepe manifestacije. Svečanost je nastavljena prigodnim kulturno-muzičkim programom, nakon čega je uslijedila dodjela zahvalnica, te ugodno druženje uz specijalitete bosanskohercegovačke kuhinje.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top