Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kuda ideš narode moj?!

Kuda ideš narode moj?!

Ne može srce a da ne zadrhti pri spoznaji u kakvom bolesnom i griješničkom okruženju boravi, pri pomisli na kaznu kojom Allah prijeti onima koji se svjesno odmeću od Puta Njegovog. Pored toliko mnogo opomena i podsjećanja na Njegove riječi, mnogima to postaje manje važno od kratkotrajnog uživanja u javnom i otvorenom griješenju.

Bitno im je provesti se, opustiti se, a to što se Allahova srdžba povećava dok su oni u takvom stanju griješenja mnoge uopće ne zanima, valjda jer im šejtan to čini beskrajno lijepim i zabavnim.

Sestro moja, brate moj, niko ti nije veći neprijatelj od tebe samoga, od tvoje duše koju ne znaš kontrolisati i zaustaviti kad je šejtan u propast povede. Molim te, razmisli. Sjeti se Allahovih riječi:

“…I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.“ (sura El-Isra, 36 ajet)

Zapitaj se i zaustavi pogled na svakoj slici sa sinošnjeg griješenja koju počneš upload-ovati. Barem se sad zaustavi i ne idi dalje. Pokaj se i ne povećavaj svoj grijeh prema Onome koji motri svaku tvoju misao a da ne govorimo o djelu koje učiniš. Shvataš li da će svaka slika kojom prikazuješ sinošnju razgolićenost, boravak u lošem društvu na lošem mjestu samo povećavati tvoj grijeh. Učini pokajanje dok još nije kasno.

Zanemaruješ sve ovo i bježiš od razmišljanja o tome, smatraš to ispravnim i “normalnim” jer je postalo općeprihvaćeno u ovom našem naopakom društvu. Eh onda ću ja tebi otvoreno reći da si i ti u tom slučaju postao/la naopak/a jer puštaš da te šejtan vodi na dno dna. Ne shvatam zašto toliko narod moj bošnjački slijedi običaje pripadnika drugih vjera i “praznuje” povodom praznika koji od samog svog početka pripadaju njima i predstavljaju priznavanje onoga što oni time propovijedaju.

Kako jedna muslimanska porodica može sebi dopustiti da im postane razlog za slavlje kršćanska nova godina a djeda mraz koji predstavlja “svetog” Nikolu iz kršćanskog (ne)vjerovanja postane radost za njihovo dijete. Kako li smo samo neupućen narod pored tako jasne Upute koja je svima dostupna i objavljena svakom od nas bez izuzetka. Kako jadno izgledaju ljudi koji su dopustili da im strast, šejtanovo pozivanje i grijeh razum pomute.

Osvijestite se i svedite račun sami sa sobom prije nego što pred Allahom račun budete sviđali. Koliko god na ovome svijetu boravili, a možda je to još samo kratko vrijeme, vratit ćemo se Allahu i Njemu odgovarati za svako učinjeno djelo. I znajte da ćete ponovo vidjeti ove slike kojima promovišete slavlje uz alkohol, razgolićenost, griješno miješanje muškaraca i žena, ples i zabavu, na Danu polaganja računa ali tad ćete morati odgovoriti zašto ste takav grijeh činili i još se time javno ponosili i druge na grijeh pozivali. Molim Allaha da svjetlo Njegove Upute dospije do naše braće i sestara koje zovemo muslimanima a koji u tmini borave prije nego dospiju u tminu kabura.

Za AKOS piše: Sumejja Šljivić Ivojević

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com