Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > 13 kladionica zaradilo 600 mil. KM na 2.443 uplatna mjesta u FBiH

13 kladionica zaradilo 600 mil. KM na 2.443 uplatna mjesta u FBiH

Sa kašnjenjem od sedam dana federalna ministrica finansija Jelka Miličević uputila je entitetskoj Vladi izvještaj o poslovanju kladionica u 2015. godini.

Izvještaj, koji ćemo objaviti večeras, pokazuje sve nelogičnosti poslovanja kladionica u Federaciji, a zbog čega je neophodno ući u izmjene Zakona o igrama na sreću, javlja TV1.

Iz izvještaja se vidi da u Federaciji postoji 13 privatnih kladionica. Tih 13 privatnika držalo je u 2015. tačno 2.443 uplatna mjesta i ukupni promet bio je nevjerovatnih, gotovo 600 miliona maraka. U istom periodu, po osnovu naknade na igre na sreću u budžet Federacije uplaćeno je mizernih 10 miliona maraka. Oko devet miliona samo od prvog augusta kada je novi Zakon stupio na snagu. Nešto manje od 20 miliona uplaćeno je i na osnovu drugih obaveznih javnih prihoda. Lako je zamisliti koliki su prihodi, a koliko mizerna sredstva su uplaćivana državi prije početka primjene Zakona. S obzirom na poznatu činjenicu, da su kladionice van sistema PDV-a, federalni zastupnici iz SDA inicirali su promjenu takvog stanja.

Amir Zukić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH: Mislim da bi ukupan prihod države bio, što kroz sistem PDV-a, što kroz takse i bolju kontrolu, preko 100 miliona maraka.

Prijedlog Zukića donosi još neke izmjene.

Amir Zukić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH: Da ne budu blizu školskih i vjerskih objekata, tamo gdje se djeca i omladina okupljaju, da se precizira na broj stanovnika koliko može biti kladionica, te da sredstva iz kladionica moraju imati striktnu namjenu socijalnog karaktera.

A sredstva bi, kategoričan je Zukić, mogla biti usmjerena u podršku mladim bračnim parovima i porodiljama. Zaključuje kako bi prihod države bio veći i da se hljeba prodalo u vrijednosti od 600 miliona maraka. Sem očite potrebe uvođenja kladionica u sistem PDV-a, direktor Porezne uprave Federacije Šerif Isović nam je potvrdio da će ta institucija ove sedmice izaći s prijedlogom izmjena Zakona o igrama na sreću, a kako bi se uvećala i poboljšala uplata obaveza kladionica prema državi.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top