Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > 120 godina od rođenja Florence Halpern – “majka psihologije”

120 godina od rođenja Florence Halpern – “majka psihologije”

5. januara ove godine navršilo se 120 godina od rođenja Florence Halpern, žene koja je prozvana “majkom psihologije” zbog svojih pionirskih radova u području primjene Rorschach testa u procjeni ličnosti djeteta, ali i mentorisanja brojnih mladih psihologa. Kako Halpernova nije dovoljno poznata niti zastupljena u udžbenicima i psihološkoj literaturi, dvije mlade psihologinje udružile su snage i podsjetile na značaj žena u polju psihologije.

Vanredna profesorica psihologije na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, dr. sci. Anela Hasanagić, odazvala se pozivu Dijane Sulejmanović, voditeljice odsjeka Socijalne pedagogije i duhovne skrbi Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću te bihaćkim studentima IPF-a održala predavanje na temu spremnosti djeteta za polazak u školu.
Osim studenata, ovo zanimljivo predavanje prisustvom su podržale i kolegice – docentica dr. sci. Sena Družić te magistrica Smaila Balić Rahmanović. Kako saznajemo, poznanstvo i profesionalna suradnja profesorice Hasanagić i mr Sulejmanović traje već čitavu deceniju, a današnja aktivnost uvod je u dalji nastavak zajedničkih projekata. Inače, ova međufakultetska razmjena akademskog osoblja ideja je Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji na najbolji način pokazuju kako treba da izgleda univerzitetska suradnja, razmjena ideja i zajednički rast i napredovanje profesora.
Akso.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top