Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > 12 stvari koje dobri roditelji rade drugačije

12 stvari koje dobri roditelji rade drugačije

Tvrdi se da su prvih sedam godina života djeca poput spužve – upijaju sve što vide i čuju. U tih prvih sedam godina oni nauče da sagledaju sebe, svoje živote i svijet oko sebe. U tom periodu se postavlja temelj budućeg života. I ako je okruženje u kome raste zdravo, puno ljubavi i podrške – temelj na kome će se život djeteta graditi će biti veoma jak. A dobri roditelji to znaju. Evo šta oni rade drugačije:

 1. Oni pokušavaju da budu poput svoje djece, a ne da oblikuju djecu prema sebi

Dobri roditelji znaju da sva djeca dolaze na svijet čista i zbog toga se trude da ponovo postanu čisti i svjesni poput svoje djece. Oni pokušavaju da budu poput svoje djece, a ne oblikuju djecu po sebi.

 1. Oni se ne mješaju previše

Dobri roditelji razumiju da roditeljstvo nije učenje djece da zavise od tebe već da sebe učine nepotrebnim. Kroz svoje riječi, akcije i ponašanja oni uče svoju djecu kako da budu samostalni i da uvijek prate svoj kompas.

 1. Oni štite, njeguju i razvijaju inteligenciju svog djeteta

Studija Hauarda Gardnera sa Harvarda još odavno je pokazala da se svako dijete rađa kao svojevrsni genije sa višestrukim inteligencijama, da bi do dvadesete godine udio genijalaca spao na 10%, a u starijem uzrastu na samo 2%. Dobri roditelji svjesni su ovoga i čine sve da zaštite, sačuvaju i razvijaju talente svoje djece.

 4. Oni podržavaju svoju djecu da prate svoj životni put

Dobri roditelji ne pokušavaju da postave nerealistična i neprikladna očekivanja svojoj deci. Podržavaju ih da uvijek urade ono što osećaju u svom srcu bez obzira na to koliko drugima izgledalo nelogično. Konstantno podsjećaju svoju djecu da je svakom od nas namjenjen jedinstven životni put, i da ćemo se jedino ako budemo hodali tim putem uvijek sjećati ko smo, odakle smo i zašto smo ovdje.

 1. Oni ne odustaju od sebe, svojih života i snova „zbog svoje djece“

Ovi roditelji su svjesni da su, iako odgovorni za živote svoje djece, njihovu sreću, zdravlje i obrazovanje, takođe odgovorni za svoje živote. I kroz sve što rade, oni teže da postignu balans između ličnog i porodice.

 1. Oni uče djecu da žive otvorenog srca

Uprkos svim razočarenjima, izdajama i teškim situacijama koje mogu da iskuse u životu, i uprkos svim bolovima i borbama sa kojima mogu da se suoče kako budu starili, dobri roditelji uče svoju djecu da nikad ne odustaju od ljubavi.

 1. Oni ne uče svoju djecu da budu bogati, nego da budu sretni

Dobri roditelji uče djecu da postanu časni muškarci i žene, a ne uspješni, tako da kada porastu znaju vrijednost stvari, a ne njihovu cijenu.

„Kada sam imao 5 godina, majka me učila da je ključna stvar u životu – sreća. Kada sam krenuo u školu, pitali su me šta želim da budem kad porastem. Napisao sam „sretan“. Rekli su mi da nisam razumio zadatak, a ja sam im rekao da oni ne razumiju život.“ Džon Lenon

 1. Oni inspirišu djecu da se prema svima odnose sa ljubavlju, poštovanjem i saosjećanjem

Kroz riječi, stavove i ponašanje, dobri roditelji inspirišu svoju djecu da sva živa bića tretiraju sa poštovanjem, ljubavlju i saosećanjem.

 1. Podržavaju djecu da njeguju svoju autentičnost

Dobri roditelji podržavaju svoju djecu da poštuju svoju autentičnost i jedinstvenost, da ostanu iskreni prema sebi i da nikad ne oblikuju sebe tako da se svide svima.

 1. Oni otkrivaju svojoj djeci da je cijeli život eksperiment. I što više eksperimentišu, tim bolje.

Ne postoje granice u onome što možemo da uradimo osim onih koje namećemo sami sebi, tako da moramo stalno da se suočavamo da svojim strahovima i ograničenjima. Kroz svoje akcije i ponašanja, roditelji uče svoju djecu da rade isto. Podržavaju ih da stalno eksperimentišu i da se nikad ne plaše neuspjeha.

 1. Oni podržavaju svoju djecu da nikad ne odustanu od svog razigranog duha

Bez obzira na to koliko su im djeca stara, dobri roditelji ih stalno podržavaju da ostani mladi u srcu i veselog duha cijelog života, i ubjeđuju ih da će naći više sreće ako podjetinje nego u odrastanju.

 1. Oni odgajaju djecu da vrjednuju ljude prema onome što imaju u srcu a ne u džepu

Dobri roditelji uče svoju djecu da vrjednuju ljude po tome šta imaju u srcu i duši, a ne prema onome što imaju u džepovima i bankovnim računima. Da ih vole zbog onoga što je ispod a ne zbog sjajne spoljašnosti.

Izvor: Truth theory

Prijevod: detinjarije.com

Obrada: Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top