Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > BBI: Otvorena poslovnica u Goraždu

BBI: Otvorena poslovnica u Goraždu

U Goraždu je u ponedjeljak svečano otvorena filijala Bosna Bank International (BBI). Riječ je o 20. poslovnici ove banke koju su zajedno otvorili generalni direktor BBI Amer Bukvić i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović. Filijala je smještena na adresi Seada Sofovića Sofe br. 7 i klijentima će pružati proizvode i usluge za fizička i pravna lica koji su u skladu sa islamskim principima i Zakonom o bankama FBiH.

“Dobre vijesti dolaze iz Goražda koje u posljednje vrijeme bilježi stalni napredak i razvoj. Sretan sam da je BBI, banka koja posluje u skladu s islamskim principima i čiji osnivači dolaze iz najbogatijih zemalja svijeta, svoju poslovnicu otvorila u našem gradu“ kazao je na otvaranju načelnik općine Goražde, zahvalivši se Bukviću i naglasivši društevnu ulogu koju BBI banka ima kroz finansiranje povratka, te stipendiranje, svake godine, više od 500 učenika, studenata i postdipolomaca iz BiH. “Otvaranjem filijale u Goraždu BBI banka pokazuje svoju predanost razvoju regije Bosansko-podrinjskog kantona, stoga je ova filijala jedna od najvažnijih u našoj mreži. Nadamo se da ćemo donijeti dobrobit građanima, ekonomski ojačati ovaj region, te putem turske finansijske linije povećati broj povrataka i razvijati multietičnost. BBI banka je jedna od najbrže rastućih banaka, koja u posljednjih pet godina bilježi prosječni godišnji rast od 25 posto i čiji su osnivači više od 50 zemalja članica Islamske razvojne banke (IDB). Banka čije je poslovanje od strane vodećih rejting agencija ocijenjeno sa najvišim ocjenama triple A (AAA)“, izjavio je, između ostalog, na svečanom otvaranju Amer Bukvić, direktor BBI banke.

Otvaranje filijale BBI u Goraždu koja upošljava šest radnika, pozdravio je i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović koji je ocijenio da otvaranje banaka, firmi i novih radih mjesta znači mnogo za ovaj dio BiH.

“I ovo je dokaz da iz Goražda idu dobre vijesti jer otvaranjem Bosna Bank International i Turkish Zirat Banke te šest novih firmi, Goražde postaje jedan od razvijenijih gradova kakav je nekad bio” – poručio je Ramović.

“Vjerujem da će BBI biti značajan faktor koji će doprinijeti razvoju privrede i održivom povratku u ovoj regiji”, kazao je direktor BBI-filijala Goražde Ismet Bukva. Bosna Bank International d.d. Sarajevo (BBI) osnovana je 2000. godine kao prva banka u Evropi koja posluje na principima islamskog bankarstva.

Dionički kapital BBI iznosio je 47,52 miliona konvertibilnih maraka, što je tada predstavljalo najveći uplaćeni kapital, u poređenju s drugim bankama u zemlji.

Osnivači-dioničari BBI su iz zemalja bogatog Zaljeva i spadaju među najjače svjetske finansijske institucije, koje svojim sredstvima  više od 22 milijarde USD stoje iza svih njenih poslovnih aktivnosti.

BBI osnovali su Islamic Development bank (IDB) sa sjedištem u Džedi (Kraljevina Saudijska Arabija) koja je većinski dioničar, Dubai Islamic Bank (DIB) sa sjedištem u Dubaiu (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Abu Dhabi Islamic bank (ADIB) sa sjedištem u Abu Dabiju.

Filijala će radnim danima biti otvorena od 8 do 16 sati, a subotom od 9 do 13 sati.

(akos.ba/klix.ba/indikator.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top