Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > 11 godina Vispakove najveće džezve na svijetu – Rekordna prodaja Zlatne džezve

11 godina Vispakove najveće džezve na svijetu – Rekordna prodaja Zlatne džezve

Danas je u okviru 449. Skokova sa Starog Mosta obilježena 11. godišnjica uspostavljanja Guinnessovog rekorda najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih atrakcija

Prije tačno 11 godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara i gosti popili su 8 000 fildžana prave bosanske kafe.

Džinovska džezva Mostar

Jedanaesta godišnjica dolazi u vrijeme kada Vispak i Zlatna džezva bilježe odlične rezultate na tržištu. Iako je prošla godina protekla u znaku stopostotnog povećanja realizacije, porast proizvodnje i prodaje se nastavio i u prvoj polovici ove godine. Ukupna realizacija kafe u Vispaku u prvih pola godine 2015. veća je u odnosu na isti period lani za 16,33 posto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIsto tako, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je rekordan plasman kafe od kako postoji Vispak. Primjera radi, realizacija Zlatne džezve u periodu prvih šest mjeseci 2015. u odnosu na isti period 2010., godine u kojoj je u decembru AS GROUP akvizirala Vispak, povećana je za preko 300 posto (309%).

Prošle godine Zlatna džezva je prema relevantnim istraživanjima izbila na prvo mjesto na ljestvici brandova tradicionalne kafe po lojalnosti potrošača, dok je Vispak bio prvi u BiH po ostvarenim prihodima od prodaje kafe. Ove godine nastavljen je rast prodaje Zlatne džezve i povećanja udjela u tržištu, tako da je Zlatna džezva sa njenim popularnim pakovanjem 500 grama, zauzela vodeću poziciju u jednom od dva najveća tržna lanca u BiH.

Najveća džezva na svijetu postala je na neki način i zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno nasljeđe. «Džezva» je redovan gost gotovo svih kulturnih manifestacija u BiH, ali i izvan nje. Posljednji takav povod bio je krajem prošlog mjeseca u Strazburu, kada su na poziv državnih institucija, Vispakova džinovska džezva i ispijanje bosanske kafe bili dio programa obilježavanja početka predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Europe.

 Kapacitet Vispakove džinovske džezve je 650 litara iz koje se popije oko 8000 fildžana kafe, a za jedno punjenje potrebno je oko 65 kilograma kafe. Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.

Kupuj domaće, gradi BiH!

 

Foto: mcm.ba i Agencija Anadolija

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top