Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > 11.726 penzionera sa najnižim primanjima od Općine Novi Grad dobit će po 50 KM

11.726 penzionera sa najnižim primanjima od Općine Novi Grad dobit će po 50 KM

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine obradovati novogradske penzionere sa najnižom penzijom sa dodatnih po 50 KM.  Novac će im biti isplaćen uz januarsku penziju, a ovu vrstu pomoći dobit će 11.726 penzionera čija mjesečna penziona primanja nisu veća od 330 KM.

Za tu namjenu rebalansom budžeta za 2016. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 586.300 konvertibilnih maraka, koja će biti uplaćena na račun Federalnog zavoda PIO/MIO.

Tim povodom danas je u zgradi Općine upriličeno potpisivanje Sporazuma o isplati novčanih sredstava namijenjenih ovoj kategoriji stanovništva, a potpisali su ga Općinski načelnik Semir Efendić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić i predsjednik Izvršnog odbora Udruženja penzionera Općine Novi Grad Ibrahim Hota.

Općina Novi Grad već drugu godinu realizira ovaj program pomoći penzionerima sa najnižom penzijom s područja naše općine. Do te ideje došlo se kroz kontakte sa predstavnicima Udruženja penzionera Općine Novi Grad. Prema našim procjenama, Novi Grad je općina sa najvećim brojem penzionera u Federaciji BiH, sa oko 26.000 penzionera, od čega je 15.000  članova Udruženja penzionera. Iako je najniža penzija 326 KM, svi oni koji imaju penziju do 330 KM dobit će uz penziju za mjesec januara dodatnih 50 KM.

„U protekloj godini smo imali dovoljno prihoda tako da smo mogli osigurati sredstva za ovakvu mjeru podrške našim penzionerima. Naša namjera je bila da to osjete i naše najugroženije, ali i najodogovornije kategorije stanovništva, prije svega penzioneri. Željeli smo da im na ovaj način pomognemo i drago mi je da smo u prilici da ih i ove godine barem malo obradujemo“, riječi su načelnika Efendića.

Ovom prilikom načelnik se zahvalio Općinskom vijeću koje je jednoglasno prihvatilo prijedlog da se sredstva za jednokratnu pomoć penzionerima uvrste u općinski budžet za 2016. godinu.

Direktor Krnjić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što Općina Novi Grad Sarajevo realizirala jedan ovakav projekat. „Mi ćemo novac koji će nam Općina uplatiti isplatiti penzionerima uz narednu penziju, a to će biti početkom februara. Vrlo je važno da neko od institucija ima senzibilitet i razmišlja o penzionerima i njihovim potrebama. To za te ljude puno znači“ , rekao je Krnjić.

Ibrahim Hota zahvalio je ovom prilikom rukovodstvu Općine, na čelu sa načelnikom Efendićem na iskazanoj brizi o najugroženijoj populaciji stanovništva, odnosno penzionerima.

„Iako se radi o iznosu od po 50 KM, ta sredstva dobro će doći ovoj kategoriji društva. Uz ovo Općina je podržala rad Udruženja penzionera Novi Grad sa 20.000 KM. Ta sredstva će se iskoristiti za pomoć u liječenju teško oboljelih penzionera sa penzijom većom od 330 KM“, kazao je Hota.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top