Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > 10 mil. preuzimanja: Zagrebački genijalci napravili aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka

10 mil. preuzimanja: Zagrebački genijalci napravili aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka

PhotoMath je besplatna aplikacija za pametne telefone koja predočava cijeli postupak i rješava matematičke zadatke za osnovnu školu. Autori rade na proširenju baze znanja aplikacije kako bi rješavala i najteže jednadžbe

PhotoMath, besplatnu aplikaciju pametnih telefona preuzetu već deset milijuna puta jer u nekoliko trenutaka rješava matematičke jednadžbe, osmislila je hrvatska firma Mikroblink sa sjedištem u Zagrebu. Mladi inženjeri elektrotehnike i računarstva koji rade na njegovom usavršavanju, tvrde kako će PhotoMath pomoći učenicima suočenima sa preteškim matematičkim nepoznanicama. Direktor ove firme Damir Sabol istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako se edukacija djece mora promijeniti i da je u svom početku kontroverzan bio i obični kalkulator.

Sabol, inženjer elektrotehnike i računarstva, osnivač je i direktor firme „Mikroblink“ koja proizvodi aplikacije za pametne, mobilne telefone. Firmu sačinjava osam vrlo mladih inženjera elektrotehnike na kojima tvrtka temelji svoje konkurentsku prednost. Uz stručno znanje i mladost, presudno je i iskustvo kojeg posjeduje pet starijih zaposlenika ove tvrtke.

Mladi inženjeri pred zaslonima svojih računala, pomažući se brojnim zbirkama iz matematike i isprobavajući kako aplikacija radi na najrazličitijim pametnim telefonima, aktivno dorađuju aplikaciju kako bi mogla rješavati što veći broj zadataka.

Aplikacija, koju su nazvali PhotoMath, rješava matematičke zadatke kamerom pametnog telefona. Nakon što se kamera pametnog telefona usmjeri na zadatak u knjizi, aplikacija ga trenutno rješava i izbacuje konačan rezultat. I ne samo to, pokazuje i korake kako se dolazi do rješenja.

– Pomoć u edukaciji djece –

Aplikacija je postala naglo popularna, osobito kod osnovnoškolaca. Bazirana je na tehnologiji prepoznavanja teksta koju u ovoj firmi razvijaju već tri i pol godine. PhotoMath je besplatan i može se preuzeti sa Appleove platforme, za Iphone i Windows Phone, a aplikacija za Android platformu još je u pripremi i bit će gotova u siječnju 2015., najavio je direktor tvrtke Damir Sabol.

„Aplikacija trenutno podržava nivo matematike do 14-15 godina, osnovnu školu, a Mikroblink radi na proširenju mogućnosti tako da će uskoro raditi za nivo prva dva srednjoškolska razreda. No, tu priča ne neće stati“, obećao je direktor Sabol.

Sabol je uvjeren da aplikacija ne može štetiti djeci u školovanju:

„Na prvi dojam se čini da je to aplikacija kojom se može varati. No, mislim da je za kalkulatore u početku bio isti problem, da su ljudi tvrdili kako kalkulatori nisu dobro sredstvo za djecu, a pokazali su se vrlo dobri i korisni. Mi vjerujemo da se edukacija ionako mora promijeniti i da naša aplikacija može pomoći djeci koja nemaju drugog načina naučiti nešto. Često djeca sjede za knjigom, gledaju u knjigu i nemaju izlaza. Mi vjerujemo da ta aplikacija u tim trenucima može znatno pomoći.“

O njezinoj upotrebi najbolje svjedoči činjenica da je aplikacija PhotoMath u posljednjih mjesec dana preuzeta skoro deset milijuna puta.

Sabol kaže kako je za Mikroblink najvažnije da se ova besplatna aplikacija što više proširi kako bi preko nje promovirali svoju tehnologiju. Igrom slučaja, PhotoMath je postao popularan pa će njezini tvorci tražiti načine njezine monetizacije kroz kupovanje nekih dodatnih mogućnosti i teže matematike.

Firma Mikroblink krenula je u posao s idejom da olakša plaćanje računa mobilnim telefonima i za tu svrhu su napravili tehnologiju Photopay, poznatu pod nazivom „Slikaj i plati“. Riječ je o tehnologiji koja pomoću kamere pametnog telefona usmjerene prema računu u par sekundi izvadi sve podatke potrebne za plaćanje, kako bi se izbjegao naporan ručni unos podataka.

Trenutno tu tehnologiju ove zagrebačke firme koristi četrnaest banaka u šest zemalja, unutar njihovih aplikacija mobilnog bankarstva.

PhotoMath je samo primjer kako se Photopay tehnologija može koristiti u razne druge svrhe. Konkurencija u svijetu postoji, ali u usporedbi s PhotoMathom, ne može se smatrati ozbiljnom, tvrdi direktor ove firme.

Akos.bAAA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top