Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > 10 godina Vispakove džinovska džezve: “Popit ćemo je da je sto poslova”

10 godina Vispakove džinovska džezve: “Popit ćemo je da je sto poslova”

Vispak u 2014. godini obilježava 10 godina aktivnog promoviranja svoga najjačeg brenda Zlatna džezva. Sve je počelo u Mostaru na otvaranju obnovljenog Starog mosta gdje je prvi put javnosti predstavljena Vispakova džinovska džezva. Portal Akos.bA vam donosi prvi od deset tekstova koji su bili dio PR kampanje koja je vratila nadu u opstanak bosanske tradicije u nepravednoj tržišnoj utakmici.

 

Piše: ADIS HASAKOVIĆ

 

Život čine male stvari, a jedna od njih je i kafa. Naše podneblje i tradicija daju osobenost fenomenu spravljanja,pijenja i serviranja ovog napitka, isto kao što je to slučaj sa drugim narodima i zemljama. Englezi je rijetko piju, ali u zamjenu za kafu tu je ritual pijenja čaja uz kekse. Nijemci se rado okupljaju uz kafu i kolače. Talijani to vole činiti uz espresso, a Bosanci uz kocku šećera i rahatlokum. Zajedničko svima je da kafa predstavlja puno više od konzumiranja tečnosti bogate kofeinom. Društveni konteksti su i ovdje vrlo različiti,ali zajedničko je da je kafa,uprošteno rečeno, najbolji uvod za razogovor, druženje, opuštanje, ali i udvaranje, pa i sklapanje poslova, brakova i šta sve još ne…

U Bosni postoji izreka “popit ćemo je da je sto poslova”. Tada vrijeme staje i brzo se iz naftalina vade teme o kojima svako ima barem po nekoliko pametnih. Kako ispijanje kafe kraće traje od,recimo,roštiljanja, večere ili pukog ljenčarenja, ovo nekoliko pametnih rijetko kada se pretvori u pametovanje.

Svako od nas pamti i s posebnim razlogom doživljava ritual pijenja kasne poslijepodnevne kafe u krugu porodice.To je otprilike ono vrijeme kada su ukućani ručali ili čekaju oca da se vrati s posla. Nikome od njih ne pada na pamet da pristave džezvu, dok svi nisu na okupu, a njen miris, znak je da trenuci druženja i prepričavanja dana koij se završava, mogu početi.

Vjerovatno tada i nesvjesno postajemo dio tradicije, neponovljivog i nezamjenjivog osjećaja koji nam pruža kafa na koju smo navikli i koju nipošto ne bismo mijenjali.

                                                                                                                     

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top